Dr. Akyüz, “Sağlık emekçilerinin uyarılarına kulak tıkamayın”

Dr. Akyüz, “Sağlık emekçilerinin uyarılarına kulak tıkamayın”

Seyhan Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen hekim ve sağlık çalışanları, burada yaptıkları basın açıklamasında; Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşanan Kovid-19 ve mevsimsel grip konularında sağlık alanında örgütlü emek ve meslek örgütlerinin bütün uyarılarına Sağlık Bakanlığı’nın kulak tıkadığını, bu sebeple sağlık krizinin derinleşeceği uyarısında bulundular.

TTB’DEN DESTEK

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)’in düzenlediği TTB Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı ve MK Üyeleri ile Adana Tabip Odasının destek verdiği  açıklamaya hekim ve sağlık çalışanları katıldı.

126 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ

Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan SES Adana Şube Eş Başkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz, “Tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi COVID-19 hastalığında da çalışanlar arasında en yüksek enfeksiyon riski olan meslek grubu sağlık çalışanlarıdır. Tüm dünyadaki insanlar salgının kontrol altına alınabilmesi için mümkün olduğunca evlerinde kalmaya çalışırlarken sağlık çalışanları ise artan iş yükünün doğal bir sonucu olarak her zamankinden daha fazla çalışmak zorunda bırakıldılar. Ağustos 2020’de yapılan bu önemli derlemede çeşitli ülkelerden elde edilen verilere göre sağlık çalışanlarında COVID-19 sıklığının yüzde 1,9 ile yüzde 12,6 arasında değiştiği gözlemlenmiştir. Ki bu sıklık COVID-19’un toplumda görülme sıklığının çok üstündedir. Bu sıklık nedeniyle bu açıklamanın yapıldığı zaman itibari ile 126 sağlık çalışanı hayatını kaybetti ve 40 binin üzerinde sağlık çalışanı enfekte oldu.  Uluslararası Çalışma Örgütü gibi kuruluşlar ve Belçika, Malezya gibi bazı ülkelerin meslek hastalığı olarak kabul ettiği bu durum yasal düzenlemelerimize göre meslek hastalığı veya iş kazası olarak tanımlanmasına rağmen bildirim yaptırılmaması ekonomiye yükünden dolayı engellenmektedir. Yine salgının en ön safında mücadele etmesine ve salgının bitirilmesinde kilit faktör olan sağlık emekçilerinin de aynı kaygıdan olsa gerek, temel ücreti arttırılmamakta; verdikleri 3600 ek gösterge sözü yerine getirilmemektedir.Sağlık emekçileri uzun süredir tükendiklerini ifade etmektedir. Sağlık Bakanlığı bu konuda herhangi bir adım atmazken yayınladığı genelge ile sağlık emekçilerinin mağduriyetlerini daha da arttırmış durumdadır.  Bu düzenlemeler yapılırken sağlık emekçisinin en temel insan hakları olan yaşama hakkı ve dinlenme hakkı yok sayılmakta, sağlık sisteminizin maliyet dengesi olan az elemanla çok iş denklemiyle bilinçli bir şekilde sürdürdüğünüz personel eksikliği bu duruma gerekçe gösterilmektedir.”

Sağlık Bakanlığı’na çağrımızdır;

  • Atama bekleyen binlerce sağlık emekçisinin derhal kadrolu, güvenceli ataması yapılmalıdır
  • Haksız, hukuksuz şekilde işlerinden edilmiş olan KHK’li sağlık emekçileri işlerine döndürülmelidir.
  • Güvenlik soruşturması sebebiyle işe başlatılmayan sağlık emekçileri bir an önce işlerine başlatılmalıdır.
  • Pandemi yönetiminde sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri karar alma süreçlerine dahil edilmelidir.
  • Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınmalı,
  • Sağlıkta şiddet önlenmeli,
  • Bütün sağlık emekçilerinin temel ücretleri yoksulluk sınırının üzerinde olacak şekilde düzenlenmelidir.
  • Kronik hastalığı olan ve 65 yaş üstü tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine idari izin verilmelidir.

Sağlık emekçileriyle ilgili son yayınlanan genelge ile izin hakkımızın ortadan kaldırılmasını, tayinler durdurulurken sürgünlerin önünün açılmasını kabul etmiyoruz. Dinlenme hakkımız aynı zamanda yaşam hakkımızdır, yaşatmak için yaşamak istiyoruz, yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz.

Bir çağrımızda gerçek sendikada ihtiyacı duyanlara;

Sağlık alanında tüm bunlar yaşanmaktayken sözde yetkili sendika kendisine üye olan sağlık emekçilerinin sorunlarıyla ilgilenmek, taleplerini alana taşımak yerine iktidarla ters düşmemek adına sessizliğini korumaktadır. Gerçek sendikaya ihtiyacın iyice belirginleştiği bu zor günlerde tüm sağlık emekçilerini sendikamız çatısı altında örgütlenmeye, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”