Adana Tabip Odasının düzenlediği “İçimizden Biri” etkinliğinin konuğu Psikiyatri ve Psikoterapi Uzmanı Dr. Sümer Öztanrıöver oldu.
“KADINA VERİLEN DEĞER KORUNMALI”
Adana Tabip Odasının her ay gerçekleştirdiği “İçimizden Biri” etkinliğini 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe gelmesinin ayrı bir anlamı olduğunu söyleyen ATO YK Üyesi Uzm. Dr. Selahattin Menteş, ülkemizde kadına verilen değerin korunması gerektiğini, kadınların hekimlik mesleği gibi kutsal olduğunu belirterek “her kadın bir anne, bir eş, bir kız kardeş ve sırdaştır” dedi.
Uzm. Dr. Menteş, “İçimizden Biri” etkinliğinde konuşmacıların Çukurova Tıp Fakültesi mezunu yada Çukurova’da ikamet eden hekimlerden oluştuğunu, bu hekimlerin meslekleri dışında ses sanatçılığı, ressam, fotoğraf sanatçılığı, tiyatro, edebiyat, kitap yazarlığı gibi farklı sanat dallarıyla da uğraşmakta olduğunu söyledi.
İÇİMDEKİ REHBER
Katılımcı hekimlerin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlayarak konuşmasına başlayan Psikiyatri ve Pisikoterapi Uzmanı Dr. Sümer Öztanrıöver, “Biblioterapi (kitap okuma) psikoterapide çok sık başvurduğumuz bir yöntemdir. Ancak okuma alışkanlığı olmayan kişiler için kişisel gelişim kitapları zor ve sıkıcı gelmektedir. Bu yüzden İçimdeki Rehber, hikayeler ve hikaye içinde hikaye şeklinde kurgulandı. Bunun sebebi, hikayelerin direk bilinçdışına etki etmesidir. Okuma alışkanlığı olmayan kişilerin de rahatça takip edebileceği bir formatta. Gerçek yaşam öykülerinden esinlenerek kurgulandı ve fantastik öykülerde ise kavramlar ete kemiğe büründürüldü. İçimdeki Rehber bizim kültürümüzden özellikler içermekte, sıkça karşılaşılan durumlar işlenerek halının altında, fark edilmeden duran duygu ve ihtiyaçları gözler önüne sermektedir. Ayrıca psikoterapiden kesitler sunmaktadır.”
“ÖNCE BEN” İLE BENMERKEZCİLİĞİ (HEP BEN) KARIŞTIRMAYIN”
Uzm. Dr. Öztanrıöver, “Doyumlu ve anlamlı bir yaşam için kişinin en yakın dostunu (kendini) ihmal etmemesi; “Hayır” ve Önce ben” diyebilmesini amaçlamaktadır. İnsanlar “Önce ben” ile benmerkezciliği (hep ben) karıştırmaktadır. Benmezkezcilik sağlıksız bir durum olup toplumsal yaşamla bağdaşmaz. “Önce ben” demek, ruhsal ve bedensel sağlığın bir çeşit sigortasıdır. Hayatını “Önce başkaları” diyerek geçiren insanlar, ölüm-hastalık-sakatlıktan en çok korkan insanlardır. Yaşamınızı en az başkalarını düşündüğünüz kadar kendinizi de ihmal etmeden yaşadıysanız; bu korkulardan arınmış, kendinizle, dünyayla daha barışık, başınıza gelen felaketlerde daha dayanıklı olacaksınız demektir.” Diye konuştu.
Konuşmaların ardından Psikiyatri ve Pisikoterapi Uzmanı Dr. Sümer Öztanrıöver, “İçimdeki Rehber” kitabını imzaladı.