Mesleğinde 50-40 ve 30 Yılını Dolduran Hekimlere Plaket

Mesleğinde 50-40 ve 30 Yılını Dolduran Hekimlere Plaket

Adana Tabip Odası Yönetimi 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında mesleğinde 50-40 ve 30 yılını dolduran hekimlere plaket vererek onure etti.

 

AHMET SUNTUR, “BAHSETMEYECEĞİM”

Adana Tabip Odasında Grup Kimene’nin Saz Dinletisi ile başlayan etkinliği açılış konuşmasını yapan Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur, “Bu gün size 14 Mart’ın anlamından bahsetmeyeceğim. Bu gün size İstanbul’dan Samsun’a giden vapurda olan iki meslektaşımızdan bahsetmeyeceğim. Yine bu gün kurtuluş savaşına katıldıkları için mezun vermeyen tıbbiyeden bahsetmeyeceğim. Tıbbiyeli Hikmet’ten, Türkan Saylan’dan bahsetmeyeceğim. Performansa dayalı, emekliliğe yansımayan ücretlerden, düşük emekli hekim maaşlarından bahsetmeyeceğim. Enflasyon karşısında her gün eriyen maaşlarımızdan bahsetmeyeceğim. Hekimlere uygulanan ve her gün artan şiddetten, mobingden, liyakatsiz yöneticilerden bahsetmeyeceğim. Aile hekimliği sisteminin iflas ettiğinden, birinci basamak hekimliğinin yok edildiğinden bahsetmeyeceğim. İkinci basamakta muayene olamayan, randevu alamayan, ameliyat olamayan hastalardan bahsetmeyeceğim. Depremin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen halen yapılmayan ÇÜTF güçlendirmesinden bahsetmeyeceğim. Üniversitelerin bir bir nasıl yok edildiğinden, hocalarımızın özel sektöre kaçmak zorunda kalmalarından bahsetmeyeceğim. Özel sektörün hekimleri çalıştırırken uyguladığı şirket kurma zorunluluğundan, hekimlerimizin iş kanunundan doğan haklarının bile gasp edilmesinden bahsetmeyeceğim. İşyeri hekimliğinin OSGB denen taşeron sisteminden yürütülmesinden ve her gün artan iş cinayetlerinden bahsetmeyeceğim. Size pandemide ve depremde sağlık bakanlığından daha hızlı davranan Tabip odalarımız ve TTB’den de bahsetmeyeceğim. Size bir bir yok edilen cumhuriyet değerlerinden bahsetmeyeceğim. Size yok olan Adaletten, Hukuktan, laiklikten, demokrasiden  bahsetmeyeceğim. Size eğitim sisteminin gericileştirilmesinden, özel sektöre rant kapısı yapılmasından bahsetmeyeceğim. Tabip odalarımız sizin yanınızda, siz de meslek örgütlerinizde olun. Mesleğimizin duayeni olan büyüklerimizi plaket vererek onure etmek aslında bizleri onurlandırmaktadır. Haftaboyunca etkinliklerimiz katılmanız bizlere güç verir. Hepinize ülkemize hizmet etmeniz için şiddete uğramadan geçecek uzun yıllar diliyorum.” dedi.

 

DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖKTEN, “PARASIZ BİR SAĞLIK SİSTEMİ İNŞA EDİLMELİDİR”

TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Yine bir 14 Mart haftası etkinliklerinde birlikteyiz. Sağlık Bakanı’ndan yeni torba yasası meclisten geçirirken söz verdikleri konuları yapmalarını bekledik. Ancak mecliste olduğu gibi geçen ve resmi gazetede yayınlanan hekimlerin ve tüm sağlık emekçilerinin şiddet ve güvencesiz çalışma gibi sorunlarına da öncelik verilmemiştir. Şimdi 14 Mart’a giderken 14 talebimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Türk Tabipleri Birliği’nin sağlıkta şiddet yasa teklifi şiddetsiz güvenli ortamları için mekansal önlem önerileri kabul edilmelidir. Hekimlerin sağlık emekçilerinin dinlenme koşulları, sağlık hizmetlerinde hataya sevk etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Pandemilerde pandemiye yol açan hastalık, sağlık için illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Sağlık emekçileri için fiili hizmet süresi zammı yüz yirmi gün olmalıdır. Hekimlerde ek gösterge üst sınırı 7600’e yükseltilmelidir. Tüm sağlık emekçilerinin hakkı olan hiçbir koşulda negatifi etkilenmeyen, emekliliğe yansıyan, gerçek enflasyona uygun insanca yaşayabilecekleri tek kalem maaş verilmelidir. Emekli Sandığı SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki uçurum giderilmeli, tüm emekli hekim aylıkları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Vergide adalet istiyoruz. Vergi dilimi sınırı yüzde 15 olmalıdır. Muayene süreleri bilimsel ve nitelikli sağlık hizmeti gözetilerek düzenlenmelidir. Acil servislerde yeşil alan kaldırılmalı, poliklinik hizmeti verilmemelidir. Sağlık ortamına dair düzenlemeler Türk Tabipleri Birliği ve ilgili sağlık emek meslek örgütlerinin görüşleriyle yapılmalıdır. Atamalar bilimsel ölçütlere ve liyakate dayalı olmalıdır. Tıp Fakültesi ve Tıpta Uzmanlık eğitimi kontenjanları eğitimin niteliği gözetilerek azaltılmalıdır. Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin öncelendiği güçlü ve bölge tabanlı birinci basamak basamaklandırılmış ve parasız bir sağlık sistemi inşa edilmelidir. Umarız bu 14 talebimiz 14 Mart’larda kabul görür ve biz de bu sağlıksız çalışma koşullarında şiddetsiz ve daha güzel bir ülkede yaşama olanağı buluruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından hekimlik mesleğinde 50-40 ve 30 yılını dolduran hekimlere plaketleri verildi.