Adana Tabip Odası’nda bir araya gelen Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş ve Genel Sekreter Dr. Ahmet Suntur, Adana Eğitim İş 1 nolu Şube Başkanı Seher Emre, Adana Eğitim İş 2 Nolu Şube Başkanı Emin Erkan Şenol, Eğitim Sen Şube Başkanı Hüseyin Kaya, Çukurova Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Doç. Dr. İlker Özdemir ve YK Üyesi Oya Katırcı, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Adana Şube Başkanı Ayşe Türel Kırdök, okullarda öğrencilerin güvenli eğitim alması amacıyla karşılaşılan sorunları masaya yatırdı, çözüm aradı. Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Yaşam kaygısı varken sosyalleşme düşünülmemelidir” dedi.
PANDEMİDEN KURTULMADA EN ETKİN ÇÖZÜM: AŞI
Pandemiden kurtulmada en etkin çözümün aşı olduğunun altını çizen Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, katılımcılar adına yaptığı açıklama da dünyada 220 milyon vaka görüldüğünü, 4.6 milyon ölüm olduğunu, Türkiye’de ise 6 milyon 950 bin vaka görüldüğünü, 62.307 kişinin öldüğünü söyledi.
Toplam aşı sayısının 106.5 milyona ulaştığınıda ifade eden Başkan Uzm. Dr. Menteş, “Birinci doz aşısını yaptıran kişi sayısı 53 milyon 200 bin. İki doz aşı yaptıran 43 milyon insan var. En son açıklanan tabloda 28.168 vaka, 242 ölüm sayısı var. Son 10-15 gündür ölümler 200’ün altına inmedi. 18 bin ve 30 bin arasında her gün yeni vaka gelmektedir. Biz hekimleri ve buradaki eğitim camiamızın önde gelen kişilerini üzen; entellektüel kesimde özellikle sağlıkçılarda ve öğretmenlerde maalesef halen aşı karşıtları ya da aşı tedirginliği yaşayan insanların varlığıdır. Bu dönemde en etken çözüm bilimin mucizesi aşıdır.” dedi.
KAYGILAR ORTAK
Pandemiye ilişkin ortak kaygılarının tartışıldığı ve eğitimde oluşan/oluşacak olan sorunların konuşulduğu toplantıda birinci kuralın öğrencilerin güvenli eğitim alması gerekliliğinde hemfikir olundu.
Toplantıdan çıkan sonuçların bu hastalıktan kurtulmak ve eğitimin daha iyi olması için olduğunun altı çizildi.
Uzm. Dr. Menteş, ortak talepleri şu şekilde sıraladı:
“Özellikle aşı olmanın faydaları bilimsel gerçekleri ile öğrencilerin anlayacağı şekilde maddelenmeli ve aktarılmalı, tüm öğretmenler, öğrenciler ve veliler aşı konusunda teşvik ve ikna edilmelidir.
Alınacak önlemler; okul öncesi, okullarda ve servislerde başlamalıdır.
Okulların fiziki koşulları bir an önce düzeltilmeli, sınıf mevcutları düşürülerek metre kare hesabına göre 30 kişi ile sınırlandırılmalıdır.
Hızla sabahçı ve öğleci diye ikiye ayrılmalıdır. Okullara giriş ve çıkışlar kademelendirilerek kalabalık önlenmelidir.
Sınıflar 20 dakikada bir 5 dakika havalandırılmalı ve ders saatleri en fazla 30 dakika yapılmalıdır.
Çocuğun ateşi yüksekse okula gönderilmemeli, okullara dışarıdan ziyaretçi alınmamalıdır.
Pandemi olmasa da hijyen sürekliliği sağlanmalı, öğretmen sayısı artmalı, okullara yeterince yardımcı temizlik personeli verilmelidir.
Üniversitelerimizin açılacağı şu günlerde amfilerin ve dersliklerin kalabalıklığı düşünülerek sayılar ayarlanmalı, üniversitenin çeşitli bölgelerine aşılama istasyonları kurulmalıdır.
Öğrencilerimizin barınma ve yurt sıkıntıları oluşmadan giderilmeli ve düzenlemeler yapılırken pandemi gözden kaçırılmamalıdır. Tüm bunlar ve pandemi verileri tam bir şeffaflık içermeli, Kovid yokmuş gibi davranılmamalıdır.
Bizler bu hastalığı yenmek ve çocuklarımızın daha uygun eğitim almak için her türlü işbirliği içerisinde üstümüze düşen her görevi yapmaya dün olduğu gibi bugün de hazırız. Bu işbirliği içerisinde her türlü özveriye hazırız. Tüm bu düşüncelerimizi ve işbirliği duygumuzu Milli Eğitim, diğer kurumlar ve halkımızla paylaşmaya hazırız.” diye konuştu.