‘Sahte içkiden ölenler kadar kör olan da var’

‘Sahte içkiden ölenler kadar kör olan da var’

Günaydın Gazetesi’nden Mustafa Özke’nin sorularını yanıtlayan Adana Tabip Odası Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, ‘Adli tıp 1997 ile 2003 arası 41 olgu tespit etti. Oysa iki sene önce Adana’da sadece 3 ayda 40 kişi metil alkolden öldü’ dedi.

Adana Tabip Odası Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, sahte içkiden dolayı artan ölümlerin evde yapılan ve damıtılırken etil ve metil alkol ölçümüne dikkat edilmeyen içkilerden kaynaklandığını belirterek, bunun bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini vurguladı. Sahte içki konusunda halkı uyaran Hilal, ucuz diye tercih edilen ve zehir olduğu rengi ve kokusundan tespit edilemeyen alkolün kısa sürede ölüme neden olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ahmet Hilal ile sahte içkiden ölümlerin neden bu kadar arttığını,insanların neden
sahte içkiye yöneldiğini ve bu içkinin insanlar da ne gibi kalıcı zararlar bıraktığını konuştuk. Alkol fiyatlarının aşırı zamlanmasından sonra bazı insanların evde alkol yapmaya yöneldiklerini belirten Hilal, bunun da çoğu zaman ölümle sonuçlandığını, ölmeyenlerin de ömür boyu kör olarak kaldığını anlattı.

‘METİL ALKOL, ETİL ALKOLDEN DAHA ÖNCE DİSTİLE OLUYOR’
Bir çay bardağının yarısı kadar metil alkolle ölen olduğu gibi 15 mililitreyle ölenlerin de bulunduğunu belirten Hilal, “Evde alkol yapımı da çoğu zaman ölümle sonuçlanıyor. Çünkü
distile ederken yani alkolü evde damıtırken meyveleri kaynatıyorlar, onun buharını başka bir yere damıtıyorlar bu sırada etil alkol oluşturuyorlar. Bu işi bilmiyorlarsa metil alkol, etil
alkolden daha önce distile oluyor. İlk üretilen alkolün belli bir miktarını döküyorlar. Metil alkol 65 ile 75 derece arasında distile oluyor. O derece ölçerleri olmadığı zaman yani oluşan
metil alkolü atmadıkları zaman metil alkol zehirlenmesi yaşanıyor. Bu alkolü evinde yapan kişi içse bir kişi ölür ya da yanında içen iki üç kişi ölür. Peki neden bu kadar zehirlenmeler
yaşanıyor. Çünkü üretenler bunu satmaya başlıyor. İşi ticarete yönlendirince ticari amaçlı üretim yapmaya başlayınca metil alkole çok dikkat edilmiyor” dedi.

METİL ALKOL KARACİĞERİ BİTİRİYOR
İçinde metil alkol olan içkilere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Hilal, “Yurt dışından gelen içkilerle kaçak içki diyorlar da sahte içki dedikleri evde üretilen içkilere diyorlar. Ama bunların hepsi aynı derecede zehirli değil. Zehirli olanlar yani insanlara zarar veren içki içerisinde metil alkol olan içkiler. Normalde toplumda tüketilen içkiler etil alkollü içkiler. İnsan vücuduna uygun olan etil alkol. Metil alkol odun alkolü diye geçen odundan distile olan ya da distilasyonunda farklılık olan bir madde. Metil alkol daha çok kimya sanayinde kullanılıyor. Antifrizlerde, antifrizin tamam metil alkolden yapılmıştır. Metil alkol boya sanayinde kullanılıyor. Kimya sanayinde sıklıkla kullanılan metil alkol insan vücuduna girdiğinde zehir etkisi oluşturuyor. Metil alkol karaciğere girdiği zaman insan vücudunda formik asit meydana getiriyor” ifadesini kullandı.

‘SALGIN HALİNE GELDİ’

Dünyanın pek çok ülkesinde metil alkol zehirlenmeleri yaşanmasına rağmen Türkiye’de özellikle son yıllarda bunun bir salgın haline geldiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Hilal, “Elbette dünyanın da bir çok yerinde metil alkol zehirlenmeleri yaşanıyor. Özellikle alkolikler içkiye ulaşamadıkları zaman kolonya, ispirto gibi şeyler içerler. Ülkemizde ise salgın hastalık gibi bir özellik taşıyor. Adana’da 2019 yılında 10 tane metil alkol zehirlenmesi var, üç beş tanesi son bir haftada olduğu için sıklıkla gündeme geliyor. Geçen ay içerisinde Mersin’de 8 kişi öldü. Dünyanın başka bölgesinde bu kadar yoğun metil alkol zehirlenmesi yaşanmıyor. Adana ve Mersin’de 20’ye yakın insan öldü, normal alkol zehirlenmesinden ölen de 3 kişi var” diye konuştu.

‘ALKOL AŞIRI PAHALI OLUNCA EVDE YAPIM TERCİH EDİLİYOR’
Türkiye’de içki fiyatlarının anormal derecede pahalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Hilal, “İçki fiyatlarında dünyanın en pahalı ülkelerinde biri Türkiye. Bu da insanların kendi kendine alkol üretme isteğini artırıyor. Hekimler olarak alkol tüketimini savunamayız ama insanlar alkol tüketecekse de bu yolla buna ulaşmaya çalışıyorlar. İnsanları zehirleyen işte bu metil alkol. Bir çay bardağının yarısı kadar metil alkolle ölen olduğu gibi 15 mililitreyle ölenler de oluyor. Bunun halka anlatılması halkın bu yönüyle bilinçlendirilmesi gerekiyor.” diyerek, halka duyarlılık çağrısında bulundu.
‘3 AYDA 40 KİŞİ ÖLDÜ’
Adana Tabip Odası Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, “Adli tıp olarak 1997 ile 2003 yılları arasında metil alkol ölümlerini yayınlamıştık. 7 yılda 41 olgu yayınlamışız. İki sene önce Adana’da sadece 3 ayda 40 kişi öldü. Yine bir sahte içki furyası vardı. Yılbaşından bu yana 10’dan fazla insan öldü. Bu bir halk sağlığı sorunu halini almış durumdadır. Sigara da insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir madde ama Amerika ve Avrupa’ya göre sigara Türkiye’de daha ucuz. Sigara çok zamlanmıyor ama alkolü çeşitli vergilerle zamlandırıyorlar” şeklinde konuştu.
‘METİL ALKOLÜN VARLIĞI KİMYASAL ANALİZLE ANLAŞILIR’
Metil alkolün varlığının ancak kimyasal analizlerle anlaşılabileceğini dile getiren Adana Tabip Odası Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, şu açıklamalarda bulundu: “İnsanlar artan alkol fiyatları karşısında kendi üretim yollarını tercih ediyorlar ya da ucuz buldukları için onu alıyorlar ama metil alkol renksiz ve kokusuz bir maddedir. Alanların anlayabilmesi mümkün değildir. Bu yüzden ucuz alkol diye alınan ürünlere dikkat edilmelidir, dikkat edilmediği takdirde ölüm kaçınılmazdır. Metil alkolün varlığı ancak kimyasal bir analiz sonucunda anlaşılabilir. Bir kişi metil alkol içtiyse, çift görme, görme bulanıklığı, görme kaybı, çarpıntı, bulantı, kusma gibi bulgularla ve şikayetlerle hastaneye gider. Tedavi sürecinde bir kısmı tedavi olabiliyor, tedavi olamayanlar arasında ölenler kadar kör olarak kalanların da olduğu unutulmamalıdır. Yani sahte içkiden ölenler kadar kör olarak kalanlar da var.”